Orta Avrupa’nın Masal Şehri; Prag
Sürekli yeni yerler keşfetme tutkusu olan biz, ilk defa bir şehre 2. defa gidiyoruz. Boşuna dememişler Prag için ‘Altın Şehir’ diye. Masal diyarlarını anımsatan Old Town (Eski şehir merkezi) ve Vltava Nehri üzerinden şehri birleştiren heykellerle dolu Charles Bridge (Karl Köprüsü) bizi kendine aşık ettiği için, kendimizi 9 ay sonra tekrar Prag’ta bulduk. Size de Orta Avrupa’nın en romantik şehri Prag için detaylı bir gezi rehberi oluşturduk.
Gelin birlikte Prag hakkında bilgi sahibi olalım. Hem de kendi Prag gezi listemizi paylaşalım. Prag’a Uçak Bileti ? Prag Vize istiyor mu ? Prag Gezilecek Yerler ? gibi birçok konuya açıklık getirmeye çalıştık
Öncelikle tüm gezilecek yerleri ve daha fazlasını Youtube kanalımızda YouTube Kanalımız bulabilirsiniz.
Ayrıca instagram hesaplarımızda https://www.instagram.com/mervessultannk/ https://www.instagram.com/merveilemelih/ https://www.instagram.com/sudankorkanbalik/ bol bol Prag notları mevcut. Merak ettikleriniz için bizimle İnstagram’dan iletişime geçebilirsiniz. Keyifli okumalar 🙂
Prag Nerede ?
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehri olan Prag’ın nüfusu yaklaşık 1,3 milyon. Prag, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. O yüzden tarihte birçok isimle anılmış: Altın Şehir, Masal Şehri, Orta Avrupa’nın Paris’i, Avrupa’nın Kalbi, Romantik Şehir bunlardan sadece birkaçı.
Prag Vize İstiyor mu?
Çek Cumhuriyeti’ne gitmek isteyen Bordo Pasaport sahibi Türk vatandaşları için vize gerekiyor. Çek Cumhuriyeti bir Schengen ülkesi olduğundan 90 günü aşmayan ziyaretler için Schengen vizesi alınması gerekiyor. Ancak Yeşil Pasaport sahibi Türk vatandaşları Schengen vizesine gerek kalmadan ülkeye giriş yapabilirler.
Prag’a Nasıl Gidilir ? Ulaşım
Prag’a İstanbul’dan Pegasus ve Turkish Airlines ile aktarmasız 2 saat 45dk’lık bir uçuşla ulaşabilirsiniz. Vaclav Havel Havalimanı’na indikten sonra Eski Kent Meydanı’na taksiyle yaklaşık 25 dk’da, toplu taşıma ile yaklaşık 50 dk’da ulaşabilirsiniz. 119 Nolu otobüse binip Nadrazi Veleslavin durağında inip, oradan da otelinize ya da merkeze aktarma yapabilirsiniz.
Para Birimi
Çek Cumhuriyeti’nin para birimi Çek Korunası. Dolarınızı veya Euronuzu Çek Korunasına çevirmek için şehirdeki döviz bürolarını kullanabilirsiniz. Bizden tavsiye; havaalanında tüm paranızı bozdurmayın. Çünkü kur şehirden çok farklı, kazıklanmanızı istemeyiz. Ne var ki biz şehir içinde de para bozdurmak için çok dolaştık. Her yer farklı bir kur söylüyor. En uygun döviz bürosunu bulmak gerçekten zor. Çok fazla kur farkına girmek istemezseniz de bizim gibi çoğu yerde kredi kartı kullanabilirsiniz.
Güncel Kur (Nisan 2022) : 1 Euro = 24,4 Çek Korunası
1 Dolar = 22,5 Çek Korunası
1 Türk Lirası = 1,5 Çek Korunası
Prag Konaklama
Prag’da şehir içi ulaşım çok gelişmiş. Metro ve otobüslerle her yere ulaşabiliyorsunuz. O yüzden taksiye pek ihtiyacınız olmayacaktır. Şehri bölgelere (zone) bölmüşler. Özellikle Old Town’ın da içinde bulunduğu Zone 1’de konaklarsanız her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Biz 120 Czk = 5 Euro’ya günlük ulaşım bileti de aldık. Ama dediğim gibi şehir aslında yürüyerek de çok kolay gezilebiliyor.
Prag Ucuz Mu ?
Baştan söylemeliyim ki Prag bize pek de ucuz bir şehirmiş gibi gelmedi. Ağustos ayında ilk kez Prag’a gitmeden önce oldukça araştırmıştım ve herkesin dediği tek şey; Prag’ın aşırı ucuz olduğuydu. Lakin şehre adım atar atmaz fiyatlar karşısında küçük çaplı şoklar yaşamadık değil. Herkesin aşırı ucuz dediği Prag burası mı? Biz mi yanlış yere geldik? diye. İkinci kez gidişimizde ise fiyatları bildiğimiz için hiç şaşırmadık.
Büyük ihtimalle Prag son yıllarda o kadar çok turist akımına uğradı ki, fiyatlar fahiş seviyelere çıktı. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Almanya yeme-içme konusunda Prag’dan daha ucuz. Tabi bir Stokholm veya Kopenhag kadar olmasa da Prag’a gidip de ucuz bir gezi hayali kurmayın deriz.
Prag Gezilecek Yerler
Prag, mimarisi ve tarihi doksuyla göz kamaştıran bir şehir. Old Town’dan (Eski Şehir Merkezi) başlayıp ‘Silverline’ yani ‘Asillerin Yolu’nu takip ederseniz, Prag Kalesi’ne ulaşırsınız. Böylece şehrin en güzel noktalarını da kaçırmazsınız.
Eski Şehir Meydanı (Staromestske Namesti)
Prag’ı keşfetmeye başlayacaksanız ilk durağınız Eski Şehir Meydanı olmalı. Çünkü kentin görülmeye değer pek çok tarihi yapısı burada yer alıyor. Ayrıca Prag’ın en popüler meydanı da olan Old Town Hall, Karl Köprüsü ve Vaclav Meydanı arasında yer alıyor. Orta Çağ boyunca pazar alanı olarak da kullanılan meydanda görülmesi gereken bir çok yer mevcut.
Meydanda sırasıyla Astronomik Saat ve Eski Belediye Sarayı, Tyn Kilisesi, Jan Hus Anıtı ile Aziz Niklaus Kilisesi görülmesi gereken yerler. Meydan 1992’den bu yana da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Biz Paskalya Tatili zamanı gittik. Paskalya zamanı Prag’da aynı Noel Marketleri gibi Paskalya Marketleri kuruluyor. Kurulan küçük kulübelerde yeme-içme, süs eşyaları, hediyelikler her şey mevcut. Öyle olunca sanki bütün Prag burada, iğne atsanız yere düşmezdi. Ama tabi atmosferin büyüsüne kapıldığımız için her seferinde döne dolaşa meydana geri geliyorduk.
Eski Belediye Binası
Eski Belediye Sarayı, ilk olarak 1338 yılında inşa edilmiş. Bina ayrıca 1918 yılında Çekoslovakya Devleti’nin bağımsızlığının ilan ettiği ve 1989 yılında cumhuriyet rejimimin kabul edildiği Kadife Devrim’in de merkezinde yer almış. Yapıda ilk dikkatinizi çekecek şey ise 14. yüzyılda yapıya eklenen kule ve üzerindeki Astronomik Saat. Old Town’ı kuşbakışı görmek için en güzel yerlerden biri Belediye binasının kulesi.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi 11:00 – 22:00
Diğer Günler 09:00 – 22:00
Giriş Ücreti: 250 CZK = 10 € = 160 TL
Astronomik Saat Kulesi
Prag’ın en göz alıcı mimari yapılarından biri olan ve şehrin tam göbeğinde yükselen Astronomik Saat, kenti simgeleyen başlıca eserlerden biri. Astronomik Saat dünyanın en eski üçüncü saatiymiş. Üstelik halen de dünyanın çalışan en eski saati ünvanına sahip. 600 yıldır (durmadan olmasa da) çalışan saatin tarihi ve mekanik özellikleri çok ilginç.
Öncelikle saatin tarihinden bahsedelim. Saat, 1410 yılında matematik profesörü olan bir saatçi tarafından yapılmış. Saat, kadrajında 12 saat dilimini ve 12 burcun sembollerini de taşıyor. Saati, tarihi, Güneş’in Ay’ın ve Dünya’nın astronomik döngülerini ve konumunu, Güneş’in doğuş ve batış zamanını, aynı zamanda da Hristiyan dininin kutsal günlerini gösteriyor.
Astronomik Saat Kulesi’ne baktığınızda üzerinde bulunan 4 adam dikkatinizi çekecek. Saatin en solunda bulunan heykel, kibri ve kendini beğenmişliği temsil ediyor. Hemen yanında da açgözlülüğü temsil eden, elinde para kesesi tutan bir figür bulunuyor. Saatin sağ tarafında, ölümü temsil eden bir iskelet bulunuyor. İskelet, elindeki çanı her saat başı çalıyor, böylece halka zamanın geçtiğini ve ölümün herkes için her an gelebileceğini hatırlatıyor. İskeletin yanında ise, zevk ve sefayı temsil eden bir de Türk figürü bulunmakta.
Bunların dışında Astronomik Saat’e 1865 yılında, iki pencere ve pencereler içerisine de 12 havariyi temsil eden havari figürleri eklenmiş. Her saat başında bu pencereler açılıyor ve havariler sırayla çalan çanın ve öten horozun eşliğinde pencerelerin önünden geçiyor. Her saat başı gerçekleşen bu gösteriyi izlemek için herkes saatin önünde pür dikkat bekliyor. Gerçekten o kadar etkileyici ki biz bile en az 10 defa izlemişizdir 😊
Son olarak gelelim Astronomik Saat’le ilgili ilginç bir rivayete. 600 yıllık bir yapıdan bahsediyoruz, hangi hikaye doğru, hangisi gerçeğinden saptırılmış tam olarak bilmiyoruz ancak bir rivayet bugüne kadar ulaşmış.
Rivayete göre saati, o zamanki Çek Kralının emri ile Hanus yapmış. Saat o kadar ünlü olmuş ki diğer ülkelerin kralları saatin aynısından yaptırmak istemiş. Bu istekleri duyan Çek Kralı, saatin bir benzerini yapamasın diye Hanus’un gözlerine mil çektirerek kör bırakmış.
Bu olayların sonrasında ise Hanus, kendini saat kulesinden asarak intihar etmiş. İntihar etmeden önce de Hanus, krala olan öfkesinden, saati kimsenin düzeltemeyeceği bir takım değişiklikler yaparak bozmuş. Gerçekten de çok çok uzun yıllar saati kimse tamir edememiş.
Týn Kilisesi
80 metrelik kuleleri ile şehrin her yerinden görülebilen Gotik bir kilise. Stare Mesto Meydanı’nda yer alan kiliseyi 14. yüzyılda şehre gelen tüccarlar Meryem Ana için yaptırmışlar ve yapımı 16.yy’a kadar sürmüş. Bu nedenle mimarisinde Gotik, Barok ve Rönesans etkileri bir arada.
Kilisenin kulelerine çok dikkatli bakınca birinin diğerinden daha büyük olduğunu görüyorsunuz. Biri Adem’i ve diğeri ise Havva’yı temsil ediyormuş. Ayrıca Disney’in dünyaca ünlü logosunda yer alan şatonun, Týn Kilisesi’nin kulelerinden ilham aldığı söyleniyor.
Ziyaret Saatleri: Salı – Cumartesi günleri arası 10:00 – 17:00
Pazar günü 10:00 – 12:00
Wenceslas Meydanı (Vaclav Meydanı)
Prag’ın ana meydanı olan Wenceslas Meydanı, Prag’da alışveriş yapabişeceğiniz kocaman bir meydan. Adını Bohemya Dükü I. Vaclav’dan alan meydanın en tepesinde Vaclav Anıtı bulunmakta. Bu meydan boyunca yürüdüğünüzde mağazalar, dükkanlar, restaurantlar ve cafelerin sıralandığını görebilirsiniz.
Charles Köprüsü (Karl Köprüsü)
Gelelim bizim Prag’da aşık olduğumuz diğer bir yapıya; Charles Bridge. 516 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğindeki, Vltava Nehri üzerindeki köprü, Prag Eski Kent Meydanı’nı ve Prag Kalesini adeta birbirine bağlıyor. Üstelik köprüyü sağlı sollu kaplayan 30 heykel de turistlerin ve tabi ki bizim de göz bebeğimiz.
Öncelikle Charles Bridge’in kısa bir tarihinden bahsedelim. Uzun yıllar boyunca burada hep ahşap köprüler varmış. Ancak ahşap köprüler nehir suyu taştığında hep yıkılırmış. Bu yüzden Kral Charles yıkılmayacak sağlam bir köprü yapılması için emir vermiş. Yapılış dönemine göre oldukça hızlı inşa edilen köprünün harcında on binin üzerinde yumurta akı kullanıldığı kaynaklarda geçiyormuş.
Gelelim köprü üzerindeki heykellere. Orijinalleri Ulusal müzede olan heykeller gerçeklerinin birebir kopyası. Köprüyü gezerken diğerlerinden farklı olan Aziz Jan Nepomucky’nin heykeli dikkatinizi çekecek. Bunun nedeni ise Prag’daki bir inanç; ‘’Bu heykelin eline dokunursanız, Prag’a yeniden yolunuz düşer’’ Denedim ve onayladım arkadaşlar. Belki bir tesadüf, ancak aradan 1 yıl geçmeden yolumuz tekrar bu muhteşem şehre düştü 😊 Bu sebeple heykelin ellerinin rengi diğer kısımlara göre aşınmış ve daha açık renkte. ( Burada küçük bir not düşeyim; bu sefer Melih kesinlikle beni o heykele yaklaştırmadı. Nedeni ise sürekli Prag’a mı gelecekmişiz 😊 )
İçlerinde en çok ilgi çekenlerden biri de Osmanlı heykeli. Bir zindan başında göbekli ve bıyıklı, elinde palasıyla bekleyen esir tüccarı. Avusturya-Macaristan imparatorluğu altında yaşadıkları dönemde Türklerden öyle bir korkarlarmış ki, heykellerine kadar konu alınmış.
Charles Bridge günümüzde araç kullanımına kapalı ancak geçmiş yıllarda at arabalarıyla bu köprüden geçilebiliyormuş. Günümüzde sadece yaya olarak ziyaret edebiliyorsunuz.
The Powder Tower ( Barut Kapısı)
Charles Köprüsü’nün hemen başında bir gözlem kulesi (The Powder Tower- Barut Kapısı) bulunmakta. Kule 14. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş. 65 metre yüksekliği sayesinde şehrin en güzel panoramik manzaralarını sunan bir gözlem noktasına sahip. Siz de Karl Köprüsü’nü panoramik izlemek isterseniz Barut Kapısı’na çıkabilirsiniz.
Giriş Ücreti: 90-110 CZK = 4,5 Euro = 7 TL
Lennon Duvarı
Prag’ın en renkli duvarı olan Lenon Duvarı, Mala Strana bölgesinde. Ünlü şarkıcı ve söz yazarı John Lennon’a adanmış bir duvar. John Lennon’u ve anısını yaşatmak amacıyla yapılan duvar insanların duygu ve düşüncelerini, aşklarını ve öfkelerini anlattıkları bir sembol haline gelmiş. Bu yüzden bu duvar Prag’ta özgürlüğün simgesi olarak kabul ediliyor.
Prag Kalesi
Avrupa’nın en büyük kale kompleksi olan Prag Kalesi 9. yüzyılda inşa edilmiş. Geçmişte Bohemya Krallığı’nın ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nun yönetim merkeziymiş. Günümüzde de Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı burada kalıyor. Birçok yönetim binası, saray, katedral ve bahçelerden oluşan bu kompleks Prag’da yarım gününüzü ayırmanız gereken bir yer.
Prag Kalesi Kompleksi’nin içinde Aziz Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, Altın Yol, Yaz Bahçeleri mutlaka görülmesi gereken yerler.
Geçmişte Krallar tahta çıkacakları zaman, eski şehir tarafındaki Prag Kapısı’ndan başlayarak, halkın coşkulu kutlamaları eşliğinde, Aziz Vitus Katedrali içinde taç giyme töreniyle tahta çıkıyormuş. Şu anda ise Aziz Vitus Katedrali’nde ziyaretçilere kapalı olan bir bölümde, birçok Çek kralının mezarı bulunuyormuş.
Katedral 14. yy’da inşa edilmiş ve yaklaşık 600 yılda tamamlanmış. Kim yaptırmış? Tabiki de Kral 4. Karl. Katedralin dış cephesindeki ayrıntılar o kadar muhteşem ki… Bizim en çok dikkatimizi çeken ise yaratığa benzeyen figürlerdi. Bu figürler şeytanın görüntüsüymüş. Şeytan sadece kendi görüntüsünden korktuğu için, kapıda kendisini görüp içeriye giremesin diye yapılmış. Gerçekten etkileyici. Ayrıca katedralin 96 metrelik kulesine çıkıp, tüm Prag’ı ayaklarınızın altında seyredebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 09:00 – 17:00
Giriş Ücreti: 250 CZK = 10 € = 160 TL
Altın Yol (Golden Lane)
Prag Kalesi kompleksi içerisinde renkli evlerle dolu küçük bir sokak bulunmakta. Eğer kaleyi gezmek için bilet alırsanız bu yola mutlaka bir göz atın.
Dönemin kralı; simyacılığa olan merakı sonucu, Avrupa’nın önde gelen tüm simyacılarını Prag’a davet ederek bu sokaktaki atölyelere yerleştirmiş ve onlardan altın üretmelerini istemiş. Sonraları bu şirin atölyeler Prag’ın en iyi zanaatkarlarının yerleşim yeri olmuş. Altın Yol’u bu kadar meşhur yapan diğer bir neden ise Franz Kafka’nın evinin de burada bulunması. Sokakta en çok merak edilen bu 22 Numaralı ev, günümüzde Franz Kafka’ya ait eserlerin satıldığı bir dükkan olarak kullanılıyor.
Bizim 2 günlük turumuzda, Prag gezi listemiz bu şekildeydi. Bir sonraki yazımızda Prag hakkında önemli bilgileri ve Prag tavsiyeleri konularını ele alacağız.
2. kez gittiğimiz bu masal şehrine tekrar aşık olarak geri döndük. Sizin de yolunuzun bir gün Prag’a düşmesi dileğiyle…
Yeni seyahatlerimizde, yeni yerleri beraber keşfetmek için bizi Instagram’dan da takip etmeyi unutmayın 😊 Yeni şehirlerde, yeni maceralarda görüşmek üzere 😊
Kopenhag yazımızı okumak için: Kopenhag Gezi Rehberi, Nerelere Gidilir?, Gezilecek Yerler
2 thoughts on “Prag Gezi Rehberi, Prag’da Görülmesi Gereken 10 Muhteşem Yer”